Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ισοφλαβόνες, οι

     isoflavónes    
isoflavones

     άϊσοφλάβονς    

Ερμηνεία:

Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυσικά απαντώμενα μη στεροειδή φαινολικά φυτικά συστατικά και μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες ομάδες: φλαβονοειδή και μη φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή περιλαμβάνουν ισοφλαβόνες, κουμστάνες και πρενυλοφλαβονοειδή και τα μη φλαβονοειδή περιλαμβάνουν λιγνάνες.

Οι ισοφλαβόνες  μετατρέπονται από τα εντερικά βακτηρίδια σε γενιστεΐνη και δεϊδζεΐνη. Oι  ισοφλαβόνες της σόγιας δεσμεύονται στους υποδοχείς α κα β των οιστρογόνων και φαίνεται να ασκούν τροποποιητική δράση, ενώ παράλληλα οι ίδιες ουσίες φαίνεται να έχουν και ανεξάρτητη από τους υποδοχείς δράση.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Isoflavones: estrogenic activity, biological effect and bioavailability.Vitale DC, Piazza C, Melilli B, Drago F, Salomone S.Eur J Drug Metab Pharmacokinet. 2013 Mar;38(1):15-25.

Biological Effect of Soy Isoflavones in the Prevention of Civilization Diseases. Pabich M, Materska M.Nutrients. 2019 Jul 20;11(7):1660.

Soy and isoflavone consumption and risk of gastrointestinal cancer: a systematic review and meta-analysis.Tse G, Eslick GD.Eur J Nutr. 2016 Feb;55(1):63-73. 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: